News

Statement

Posted by AntonisP on March 21, 2015 at 11:45 AMΕίσαι πελάτης; Είσαι συνένοχος. 

Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 η Οργάνωσή μας, Cyprus STOP Trafficking, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οργάνωσε μια συζήτηση σχετικά με την ποινικοποίηση του πελάτη.


Ομιλητές ήταν η κ. Ελίζα Σαββίδου, Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Ρίκκος Μαππουρίδης, βουλευτής ΔΗΣΥ, και ο κ. Χριστάκης Μαυρής, Ανώτερος Αστυνόμος. Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμούς από την κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου, επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και από την κ. Λίντα Λάπα, αντιπρόεδρο της ΜΚΟ Cyprus STOP Trafficking, και με παρέμβαση, μέσω βίντεο, που έκανε η εξ Ελλάδος Ευρωβουλευτής κ. Ελίζα Βόζενμπεργκ.Στο χαιρετισμό της η κ. Λάπα προσπαθώντας να εκθέσει τη θέση τη θέση της Οργάνωσής μας σχετικά με την ποινικοποίηση του πελάτη, είπε τα εξής:


Εφόσον κανένα εμπόριο δεν ευδοκιμεί χωρίς πελατεία, ο νόμος που ποινικοποιεί τον πελάτη δίνει ελπίδες ότι το ειδεχθές εμπόριο ανθρώπων θα πάψει να έχει τέτοιες τρομερές διαστάσεις.


Όταν μάθαμε ότι ψηφίστηκε ο νόμος για την ποινικοποίηση του πελάτη, η πρώτη μας σκέψη ήταν η νεαρή Μολδαβή που μας είχε πει κλαίγοντας: «I hate my boss, but I hate more the clients». Και συνέχισε: «Έκλαιγα και τον παρακαλούσα να με βοηθήσει κι εκείνος με πέταξε πάνω στο κρεβάτι και είπε: Εγώ πλήρωσα!».


Σκεφτήκαμε ακόμα τη Δομινικανή, που την αγόρασε γόνος υψηλής οικογενείας, γιατί γιόρταζε τα γενέθλιά του, και που, μετά από μαζικό βιασμό από τους προσκεκλημένους, βρέθηκε με αιμορραγία σε ιδιωτική κλινική.


Θυμηθήκαμε επίσης έναν πελάτη, που τον είχαμε εντοπίσει χάρη σε μια Δομινικανή που αναγνώρισε το σπίτι του, όπου την έκαναν delivery. Στάθηκε αγέρωχος μπροστά στο Δικαστή και με περηφάνια ξεστόμισε: «Ποιος κανονικός Κύπριος, κύριε Δικαστά, δεν αγοράζει γυναίκες;».


Δεν ξέρουμε αν ο νόμος, έτσι όπως είναι διατυπωμένος, θα επιτρέψει στο Δικαστή να καταδικάσει έστω κι έναν πελάτη. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το ουσιώδες δεν είναι η τιμωρία, αλλά το μήνυμα που δίδεται στην κοινωνία, ότι οι πελάτες είναι συνένοχοι σ’ αυτό το απεχθές έγκλημα, που ονομάζεται trafficking. Κι ότι το μήνυμα της Demy Moor «Οι πραγματικοί άντρες δεν αγοράζουν γυναίκες», θα συμπληρωθεί απ’ το «Είσαι πελάτης; Είσαι συνένοχος» και «Η αγοραπωλησία ανθρώπων τιμωρείται από το νόμο σε κάθε χώρα, που θέλει να λέγεται πολιτισμένη».


Θέλω να εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους δεν πιστεύω στην αποτελεσματικότητα της τιμωρίας και δίνω τεράστια σημασία στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση.


Από αρχαιοτάτων χρόνων οι κοινωνίες προσπαθούσαν να κρατήσουν ισορροπίες με απαγορεύσεις και τιμωρίες.


Όταν κατέβηκε από το Σινά ο Μωυσής, άρχισε τα «ου». Ου κλέψεις, ου φονεύσεις, ου μοιχεύσεις. Κι από τότε κανένας δεν κλέβει, δεν σκοτώνει, δεν μοιχεύει!


Ούτε οι θυμοί του Ιεχωβά, ούτε οι τιμωρίες των αντιπροσώπων του επί της γης δεν σταματούν τους ανθρώπους, όταν κάποια στιγμή παραβαίνουν το νόμο.


Και σήμερα; Α, έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο! Σκοτώνουμε μαζικά, κλέβουμε εκατομμύρια και είμαστε πελάτες νυχτερινών κέντρων εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση.


Αν συμπληρώσουμε τις 10 εντολές, θα θυμώσει άραγε ο Μωυσής;

- Μην βομβαρδίζεις!

- Μην καταχράσαι!

- Μην εκπορνεύεις!

- Μην βιάζεις!

- Μην γίνεσαι κτήνος!


Πιστεύουμε ότι η ποινικοποίηση του πελάτη υπηρεσιών από θύματα Εμπορίας Προσώπων είναι ένα σημαντικό βήμα για την καταστολή του εγκλήματος της Σωματεμπορίας. Όλες οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να πολεμήσουν αυτό το καρκίνωμα, που λέγεται Εμπορία Προσώπων. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε σεξουαλικές υπηρεσίες από θύματα trafficking. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι με αυτό τον τρόπο γινόμαστε συνένοχοι ενός εγκλήματος εναντίον της ανθρωπότητας. Κι είμαστε σίγουροι ότι κανένας δεν θα ξαναβρεί το θράσος να ξεστομίσει «Ναι, είμαι πελάτης και όλοι οι κανονικοί άντρες αυτό κάνουν».
 

Αντρούλα Χριστοφίδου

Πρόεδρος ΜΚΟ Cyprus STOP Trafficking 

 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments