News

Statement

Posted by AntonisP on February 23, 2015 at 6:40 AM
Ο... ανήξερος πελάτης και η γυναίκα ντελίβερι
Ακόμα ένα σημείωμα από την Πρόεδρο του Cyprus STOP Trafficking Αντρούλα Χριστοφίδου Henriques, με αφορμή την πρόσφατη ημερίδα της οργάνωσης και την ομιλία της Ελβετίδας Anne Marie von Arx, μέλους του Κοινοβουλίου της Γενεύης, συνδιευθύντριας του Ιδρύματος Au Coeur des Grottes, που είναι καταφύγιο γυναικών θυμάτων σωματεμπορίας.
 

«Πρόσεξα πόση σημασία δίνει η Anne Marie στις μαρτυρίες των θυμάτων, όταν δίνουν κατάθεση στην Αστυνομία, αφού, όπως είπε, τις εμποδίζει να πουν την αλήθεια ο φόβος των σωματεμπόρων και η ντροπή για ό,τι τους συνέβη.


 

»Όσο για τις δίκες, που καθυστερούν, πώς απαιτούμε από μια γυναίκα θύμα, μετά από 3 ή και 4 χρόνια, να σταθεί αντιμέτωπη με τον δικαστή και τους δικηγόρους των διακινητών, που προσπαθούν να την εξευτελίσουν, να την ταπεινώσουν, με λόγια αυτήν τη φορά, και να την κάνουν να υποπέσει σε αντιφάσεις; Κι έτσι ο δικαστής αποφασίζει -τι πιο εύκολο;- ότι το θύμα είναι αναξιόπιστο. Για εμένα, αναξιόπιστη είναι η δικαιοσύνη. Όλα τα γνωστά παιδιά της πιάτσας, που πουλούσαν γυναίκες, αθωώθηκαν (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Πώς τα κατάφεραν; Ένας από τους γνωστούς κλασικούς τρόπους είναι να πλησιάσουν το θύμα, να το πληρώσουν και να το φυγαδεύσουν από την Κύπρο, πριν γίνει η δίκη.


 

»Όλα αυτά είναι γνωστά. Δεν προδίδω μυστικά του κράτους. Το μόνο μυστικό που θα προδώσω, είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική θέληση, για να κτυπηθεί η εμπορία προσώπων. Και μέχρι σήμερα τα θύματα ήταν αλλοδαπές. Σήμερα, όμως, που αρχίζουμε να έχουμε και ντόπιες;


 

Όσο για τους πελάτες, που ποινικοποιήθηκαν και στην Κύπρο, με βάση τον νέο νόμο του 2014, τώρα έγινε παραδεκτό ότι είναι εξίσου ένοχοι με τους διακινητές, εφόσον κανένα εμπόριο δεν ευδοκιμεί χωρίς πελατεία. Ωστόσο, αν ο νόμος ήταν ξεκάθαρος ότι απαγορεύεται η αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών, ο πελάτης θα ήταν ξεκάθαρα ένοχος. Έτσι, όμως, που είναι ο νόμος, μπάζει νερά. “Όποιος εύλογα δύναται να υποθέσει ότι η εργασία που χρησιμοποιεί ή οι οποιεσδήποτε υπηρεσίες θύματος αποτελούν αντικείμενο των αδικημάτων που προβλέπονται, είναι ένοχος αδικήματος…”.


 

»Εγώ, αν ήμουν πελάτης, θα έλεγα πως δεν ήξερα, γιατί είμαι βλαξ! Και θα μου έλεγαν και μπράβο γιατί έχω το γνώθι σαυτόν. Αλλά υπάρχει κι άλλο ερώτημα. Θα ξεχωρίσουμε τους πελάτες σε επώνυμους και πληβείους; Σε μια δίκη το 2010, εναντίον ενός πολύ γνωστού καμπαρετζή, ένα από τα θύματα, μάρτυρας κατηγορίας, κατάφερε να μας δείξει το σπίτι ενός πελάτη, όπου την έκαναν ντελίβερι. Κι όταν ήρθε ο κύριος αυτός στο δικαστήριο, ξέρετε τι είπε; “


 

Κύριε Δικαστά, ποιος κανονικός Κύπριος δεν αγοράζει γυναίκες; Ναι, είμαι από τους τακτικούς πελάτες του εν λόγω καμπαρέ. Αλλά αυτήν την κοπέλα, δεν τη γνωρίζω”. Κι ο δικαστής δεν αναρωτήθηκε καν, πώς αυτή η κοπέλα γνώριζε και τον πελάτη και το σπίτι του! Ποιο το αποτέλεσμα της δίκης; Στοιχηματίζετε ότι ο κατηγορούμενος αθωώθηκε; Κερδίσατε. Κάποιος έχασε, όμως. Μήπως η αξιοπρέπεια της Δικαιοσύνης;».
source: Μάριος Δημητρίου, Σημερινή


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments