News

view:  full / summary

�?�?�?�?νομικά �?�?α�?η�?ή�?ια Πά�?ο�?

Posted by AntonisP on May 29, 2015 at 5:25 PM Comments comments (60)

Υπέρβαση Εξουσίας

Η υπέρβαση εξουσίας είναι ένα από τα πιο ειδεχθή φαινόμενα σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία, όπως είναι, για παράδειγμα, η Κυπριακή.

Πού παρατηρείται; Εκεί όπου υπάρχει εξουσία. Σε όποιον το κράτος, εν ονόματι της τάξης, έχει δώσει προνόμια εξουσίας και, ιδίως όταν πρόκειται για αστυνομικούς και δημόσιους υπαλλήλους, είναι πολύ ανθρώπινο να ξεπεράσουν τις κόκκινες γραμμές και να ξεχάσουν ότι πληρώνονται από τους πολίτες. Ξεχνούν πολύ εύκολα ότι ο μισθός τους τούς δίνεται για να προστατεύουν και όχι για να ταλαιπωρούν.

Η υπέρβαση εξουσίας συνοδεύεται πάντα από μια πεποίθηση: ότι «εγώ – εγώ που βρίσκομαι πίσω από ένα γραφείο, μια θυρίδα ή φοράω στολή – ξέρω, μπορώ και ό,τι κάνω είναι νόμιμο».

Όλοι ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να αντισταθούμε στον πειρασμό, σε κάθε πειρασμό, ειδικά, μάλιστα, όταν νομίζουμε πως κανείς δεν θα μας κρίνει.

Ο γραφειοκράτης θα φερθεί ίσως ευγενικά στον πολίτη, που θα του ζητήσει κάποιο χαρτί, αλλά, ενώ θα μπορούσε να το ετοιμάσει σε τρεις μέρες, θα το ετοιμάσει σε τρεις μήνες, εκτός κι αν μεσολαβήσει κάποιος «φίλος».

Όσο για την Αστυνομία, ας χαμογελάσω, για να φαίνεται πιο φιλική και λιγότερο απειλητική, επιτρέπει σε πολλά μέλη της να μην φορούν στολή, όταν είναι σε υπηρεσία. Αλλά η συμπεριφορά των αστυνομικών προς τους πολίτες, ιδίως αν είναι αλλοδαποί, όχι μόνο φοράει στολή με σιρίτια και γυαλιστερά κουμπιά, αλλά κρατάει και ρόπαλο και όπλο.

Ρέκβιεμ για τα Κρατητήρια της Πάφου

Το τι συνέβαινε και συμβαίνει στα κρατητήρια της Πάφου και ίσως και σε άλλα τέτοια μέρη οφείλεται σίγουρα σε μια εξωφρενική υπέρβαση εξουσίας. Εν ονόματι ενός υποβόσκοντος φασισμού οι υπεύθυνοι των κρατητηρίων επέβαλλαν σε αλλοδαπούς, εκ των οποίων μερικοί ήταν ανήλικοι, εξευτελιστικές και απάνθρωπες συνθήκες πολυήμερης κράτησης. Πολλά γράφτηκαν γύρω από τη μεσαιωνικού τύπου συμπεριφορά των υπευθύνων των αστυνομικών κρατητηρίων της Πάφου, δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω.

Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο της Οργάνωσης Cyprus STOP Trafficking, Catherine Germain, που, χάρη στην ακούραστη δραστηριότητά της, ανακάλυψε τον Ιανουάριο του 2014 τον 15χρονο Σομαλό, που «φιλοξενούνταν» επί μήνες στα Κρατητήρια της Πάφου. Την Επίτροπο Διοικήσεως, κ. Ελίζα Σαββίδου, που, μετά από επιστολή-παράπονο από το Cyprus STOP Trafficking, έστειλε λειτουργό του γραφείου της να επισκεφτεί τα εν λόγω κρατητήρια. Τον Αρχηγό της Αστυνομίας, που πήρε στα σοβαρά την καταγγελία μας και προώθησε την επιστολή μας στον Γενικό Εισαγγελέα. Θερμές ευχαριστίες, επίσης, στον Γενικό Εισαγγελέα, που ζήτησε από την Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας να διερευνήσει το θέμα και επιπλέον να διοριστεί γυναίκα ανακρίτρια -εφόσον οι 4 εκ των 5 παραπονούμενων είναι γυναίκες- και όχι άντρα και μάλιστα πρώην αστυνομικό.

Ελπίζω να έχει σημάνει η καμπάνα όχι μόνο για τα κρατητήρια της Πάφου αλλά και για κάθε απάνθρωπη συμπεριφορά από τα όργανα της Τάξης.

Αντρούλα Χριστοφίδου

Πρόεδρος ΜΚΟ Cyprus STOP Trafficking

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/eks-aformis/231407/oi-astynomikoi-kai-oi-astynomikoi

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/eks-aformis/231691/treis-gynaikes-sta-kratitiria

 

Statement

Posted by AntonisP on March 21, 2015 at 11:45 AM Comments comments (0)Είσαι πελάτης; Είσαι συνένοχος. 

Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 η Οργάνωσή μας, Cyprus STOP Trafficking, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οργάνωσε μια συζήτηση σχετικά με την ποινικοποίηση του πελάτη.


Ομιλητές ήταν η κ. Ελίζα Σαββίδου, Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Ρίκκος Μαππουρίδης, βουλευτής ΔΗΣΥ, και ο κ. Χριστάκης Μαυρής, Ανώτερος Αστυνόμος. Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμούς από την κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου, επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και από την κ. Λίντα Λάπα, αντιπρόεδρο της ΜΚΟ Cyprus STOP Trafficking, και με παρέμβαση, μέσω βίντεο, που έκανε η εξ Ελλάδος Ευρωβουλευτής κ. Ελίζα Βόζενμπεργκ.Στο χαιρετισμό της η κ. Λάπα προσπαθώντας να εκθέσει τη θέση τη θέση της Οργάνωσής μας σχετικά με την ποινικοποίηση του πελάτη, είπε τα εξής:


Εφόσον κανένα εμπόριο δεν ευδοκιμεί χωρίς πελατεία, ο νόμος που ποινικοποιεί τον πελάτη δίνει ελπίδες ότι το ειδεχθές εμπόριο ανθρώπων θα πάψει να έχει τέτοιες τρομερές διαστάσεις.


Όταν μάθαμε ότι ψηφίστηκε ο νόμος για την ποινικοποίηση του πελάτη, η πρώτη μας σκέψη ήταν η νεαρή Μολδαβή που μας είχε πει κλαίγοντας: «I hate my boss, but I hate more the clients». Και συνέχισε: «Έκλαιγα και τον παρακαλούσα να με βοηθήσει κι εκείνος με πέταξε πάνω στο κρεβάτι και είπε: Εγώ πλήρωσα!».


Σκεφτήκαμε ακόμα τη Δομινικανή, που την αγόρασε γόνος υψηλής οικογενείας, γιατί γιόρταζε τα γενέθλιά του, και που, μετά από μαζικό βιασμό από τους προσκεκλημένους, βρέθηκε με αιμορραγία σε ιδιωτική κλινική.


Θυμηθήκαμε επίσης έναν πελάτη, που τον είχαμε εντοπίσει χάρη σε μια Δομινικανή που αναγνώρισε το σπίτι του, όπου την έκαναν delivery. Στάθηκε αγέρωχος μπροστά στο Δικαστή και με περηφάνια ξεστόμισε: «Ποιος κανονικός Κύπριος, κύριε Δικαστά, δεν αγοράζει γυναίκες;».


Δεν ξέρουμε αν ο νόμος, έτσι όπως είναι διατυπωμένος, θα επιτρέψει στο Δικαστή να καταδικάσει έστω κι έναν πελάτη. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το ουσιώδες δεν είναι η τιμωρία, αλλά το μήνυμα που δίδεται στην κοινωνία, ότι οι πελάτες είναι συνένοχοι σ’ αυτό το απεχθές έγκλημα, που ονομάζεται trafficking. Κι ότι το μήνυμα της Demy Moor «Οι πραγματικοί άντρες δεν αγοράζουν γυναίκες», θα συμπληρωθεί απ’ το «Είσαι πελάτης; Είσαι συνένοχος» και «Η αγοραπωλησία ανθρώπων τιμωρείται από το νόμο σε κάθε χώρα, που θέλει να λέγεται πολιτισμένη».


Θέλω να εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους δεν πιστεύω στην αποτελεσματικότητα της τιμωρίας και δίνω τεράστια σημασία στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση.


Από αρχαιοτάτων χρόνων οι κοινωνίες προσπαθούσαν να κρατήσουν ισορροπίες με απαγορεύσεις και τιμωρίες.


Όταν κατέβηκε από το Σινά ο Μωυσής, άρχισε τα «ου». Ου κλέψεις, ου φονεύσεις, ου μοιχεύσεις. Κι από τότε κανένας δεν κλέβει, δεν σκοτώνει, δεν μοιχεύει!


Ούτε οι θυμοί του Ιεχωβά, ούτε οι τιμωρίες των αντιπροσώπων του επί της γης δεν σταματούν τους ανθρώπους, όταν κάποια στιγμή παραβαίνουν το νόμο.


Και σήμερα; Α, έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο! Σκοτώνουμε μαζικά, κλέβουμε εκατομμύρια και είμαστε πελάτες νυχτερινών κέντρων εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση.


Αν συμπληρώσουμε τις 10 εντολές, θα θυμώσει άραγε ο Μωυσής;

- Μην βομβαρδίζεις!

- Μην καταχράσαι!

- Μην εκπορνεύεις!

- Μην βιάζεις!

- Μην γίνεσαι κτήνος!


Πιστεύουμε ότι η ποινικοποίηση του πελάτη υπηρεσιών από θύματα Εμπορίας Προσώπων είναι ένα σημαντικό βήμα για την καταστολή του εγκλήματος της Σωματεμπορίας. Όλες οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να πολεμήσουν αυτό το καρκίνωμα, που λέγεται Εμπορία Προσώπων. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε σεξουαλικές υπηρεσίες από θύματα trafficking. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι με αυτό τον τρόπο γινόμαστε συνένοχοι ενός εγκλήματος εναντίον της ανθρωπότητας. Κι είμαστε σίγουροι ότι κανένας δεν θα ξαναβρεί το θράσος να ξεστομίσει «Ναι, είμαι πελάτης και όλοι οι κανονικοί άντρες αυτό κάνουν».
 

Αντρούλα Χριστοφίδου

Πρόεδρος ΜΚΟ Cyprus STOP Trafficking 

 

Statement

Posted by AntonisP on March 18, 2015 at 2:25 PM Comments comments (1)Λευκωσία, 18 Μαρτίου2015 

Προς κ. Π. Σταυριανό, Μέλος του Κυπριακού Κοινοβουλίου


 

Αξιότιμε κύριε Βουλευτά,


Διαβάζοντας το άρθρο του Μάριου Δημητρίου στη «Σημερινή» της 10ης Μαρτίου, μάθαμε ότι με αφορμή την ημέρα της γυναίκας ομολογήσατε κάτι πολύ τολμηρό: «εμείς τα αρσενικά, τελοσπάντων, τα κάναμε θάλασσα σε όλους τους τομείς…». Δεν ξέρω αν θα μείνει αθάνατο, όπως το «γνώθι σ’ αυτόν», αλλά έχει ήδη ξεφύγει από το κτήριο την κυβερνώσας βουλής και ταξιδεύει ανά το παγκύπριο.


Αναρωτήθηκα, λοιπόν, αν έχετε δίκιο. Ναι, τα αρσενικά τα κάνατε θάλασσα. Και τα θηλυκά, κάθε φορά που είχαμε την ευκαιρία, τι κάναμε; Η κυρία Θάτσερ – ελαφρά ας είναι η γη που τη σκεπάζει – ξεχαρβάλωσε το βρετανικό σύστημα υγείας, αν θυμάμαι καλά… Αν της κάνατε νεκροψία, μήπως θα βρίσκατε ότι της έλειπαν γυναικείες ορμόνες; Τέλος πάντων. Ας έλθουμε στους ζωντανούς. Έψαξα και βρήκα ένα κυβερνητικό τμήμα, όπου η μέγιστη πλειοψηφία είναι γυναίκες: Το Γραφείο Ευημερίας.


Σας παραθέτω την επιστολή που απευθύνω σ’ αυτές τις κυρίες, για να δείτε ότι κι εμείς τα θηλυκά μια χαρά τα καταφέρνουμε στο να τα κάνουμε θάλασσα! Η γραφειοκρατία, η ανικανότητα, η αδιαφορία και η στενοκεφαλιά, παρόλο που είναι γένους θηλυκού, δεν έχουν σχέση με τις ορμόνες. Μήπως θα έπρεπε να τους αλλάξουμε άρθρο; Τουλάχιστον για τη γραφειοκρατία; Κι έτσι θα μπορούσατε να την ευνουχίσετε και να γίνετε ευεργέτης του ανθρώπινου γένους.


 

Ανοιχτή Επιστολή προς Μελίνα Περικλέους, Τασούλα Χαρή, Μαρία Ευθυμίου, Σαββούλα Παπαμιλτιάδους, Βάσω Πρωτοπαπά, Μαρία Παναγή, Χαρά Ταπανίδου, Μαρία Κυρατζιή και Τούλα Κούλουμου 

«Αξιότιμες Κυρίες,


Αυτή η επιστολή αποτελεί ένα SOS στο Γραφείο Ευημερίας, στο οποίο όλες εργάζεστε, κάποιες ως απλοί λειτουργοί και κάποιες ως διευθυντικά στελέχη.


Από τον Ιανουάριο του 2015 η Οργάνωσή μας στεγάζει 10 θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης, αναγνωρισμένα από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας, τα οποία μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει το χρηματικό βοήθημα που δικαιούνται, τόσο για τις βασικές τους ανάγκες όσο και για τη στέγαση.


Η Οργάνωσή μας αυτή τη στιγμή, για να ανταπεξέλθει οικονομικά στο ανθρωπιστικό χρέος, που θεωρούμε ότι έχουμε απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους, έχει δανειστεί ένα σεβαστό χρηματικό ποσό.


Απευθυνόμαστε σε σας, εφόσον το Γραφείο Ευημερίας είναι υπεύθυνο για όλα τα θύματα, τόσο εργασιακής όσο και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.


Ξέρω ότι όλες έχετε φόρτο εργασίας, ότι όλες προσπαθείτε να ανταποκριθείτε στα καθήκοντα σας, όσο καλύτερα γίνεται, και πολλές φορές τα χέρια σας είναι δεμένα εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Κι όταν δεν απαντάτε στο τηλέφωνο, ξέρω ότι είστε απασχολημένες κι ότι κάποια στιγμή θα επικοινωνήσετε. Μερικές από σας πολύ ευγενικά με παρακαλούν να έχω υπομονή, χριστιανική αρετή, που ομολογώ ότι δεν με διακατέχει. Την υπομονή μπορεί να την έχει κάποιος, του οποίου ο μισθός είναι εξασφαλισμένος.


Εμείς είμαστε μια εθελοντική Οργάνωση και ασχολούμαστε με θύματα, τα οποία επί μήνες δεν παίρνουν ούτε το ελάχιστο βοήθημα, που τους οφείλει το κράτος, για να επιβιώσουν και που βρίσκονται σε άθλια ψυχολογική κατάσταση, λόγω της απάνθρωπης εκμετάλλευσης που έχουν υποστεί για μήνες από συμπατριώτες μας.


Η Οργάνωση μας βρίσκεται υπό το βάρος ενός μη εξυπηρετούμενου δανείου πολλών χιλιάδων ευρώ. Για το λόγο αυτό έχει αποφασίσει να πάψει να επωμίζεται το καθήκον του κράτους. Μόλις τελειώσουν οι νηστείες, σκεφτόμαστε να οργανώσουμε ένα φεστιβάλ πείνας μπροστά από τα Κεντρικά του Γραφείου Ευημερίας. Λέω «φεστιβάλ», γιατί θα μαζευτούν όλα τα θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης, που από τον Ιανουάριο που τα φιλοξενούμε δεν έχουν πάρει το βοήθημα που τους οφείλει το κράτος. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να τα γνωρίσετε και να τα μετρήσετε.


Με συγχωρείτε που σας ενοχλώ, αλλά η Οργάνωσή μας δεν είναι πλέον διατεθειμένη να κάνει αυτά, που πρέπει να κάνει το Κράτος». 

Με εκτίμηση,


 

Αντρούλα Χριστοφίδου Henriques


Πρόεδρος ΜΚΟ Cyprus STOP TraffickingBook Launch Invitation

Posted by AntonisP on March 14, 2015 at 8:30 AM Comments comments (1)Παρουσίαση βιβλίου 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,Η ΜΚΟ Cyprus STOP Trafficking διοργανώνει την παρουσίαση της τετραλογίας «Εμπορία Προσώπων» της Αντρούλας Χριστοφίδου Henriques.


Πρόκειται για 4 αστυνομικά μυθιστορήματα με τους ίδιους πρωταγωνιστές και με φόντο τη μαγευτική Νότιο και Κεντρική Αμερική.


          1. Καταιγίδα: εμπορία νεαρών κοριτσιών

          2. Αλητάκια για πούλημα: εμπορία παιδιών για μεταμοσχεύσεις οργάνων

          3. Μαγεία και Διαφθορά: εμπορία ναρκωτικών

          4. Εγκλήματα με Άρωμα Αγιότητας: και η Εκκλησία τι κάνει;


 

Το κόστος του κάθε βιβλίου είναι 10 Ευρώ και όλα τα έσοδα θα δοθούν σε αναγνωρισμένα θύματα Εμπορίας Προσώπων.


Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015, στις 19:00 στην γκαλερί Point Centre for Contemporary Art (Ευαγόρου 2, Μέγαρο Χατζησάββα, Λευκωσία;). 

Friday the 13th

Posted by AntonisP on March 14, 2015 at 8:30 AM Comments comments (1)Παρασκευή και 13 

Σαν σήμερα, Παρασκευή και 13, πριν από 20 περίπου αιώνες, οι λεγεώνες του Πομπηίου συνάντησαν και συνέτριψαν μερικές χιλιάδες σκλάβους, που είχαν ακολουθήσει το Σπάρτακο και, ελεύθεροι στις πλαγιές της Αίτνας, έκαναν για πολλά φεγγάρια τη Ρώμη να τρέμει.


Όσοι έχουν δει την ταινία «Σπάρτακος», σίγουρα τη θυμούνται ακόμα και όχι μονάχα γιατί ο Kirk Douglas ήταν ωραίο παιδί!


Την ταινία «Σπάρτακος» μου θύμισαν οι 12 Ινδοί, που φιλοξενεί από το Γενάρη η Οργάνωση μας και που δεν παίρνουν ακόμα κανένα βοήθημα από το κράτος, ενώ το δικαιούνται ως αναγνωρισμένα - από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας - θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης, που δούλευαν σε φάρμες σε συνθήκες σκλαβιάς χωρίς να πληρώνονται και με ελάχιστο φαγητό. Ένας απ’ αυτούς «επαναστάτησε» και παραπονέθηκε στην Αστυνομία.


Φαίνεται, όμως, ότι δεν είναι μόνο σε φάρμες και χωράφια που οι συνθήκες εργασίας θυμίζουν εκείνες του Μεσαίωνα. Φαίνεται πως και επώνυμοι ιδιοκτήτες εστιατορίων φλερτάρουν πότε-πότε με το δουλεμπόριο. Κι ενώ οι κανονικοί τους υπάλληλοι πληρώνονται κανονικά και με κοινωνικές ασφαλίσεις, προσλαμβάνουν κι άλλους, για πλύσιμο πιάτων και καθάρισμα κουζίνας, χωρίς συμβόλαιο και με ένα και κάτι ευρώ την ώρα!


Ιδού τι μου κατήγγειλε ένας Σομαλός, που μένει κι αυτός σ’ ένα απ’ τα διαμερίσματα της Οργάνωσης:

- Δουλεύω 15 ώρες τη μέρα για 3 μέρες τη βδομάδα και παίρνω 50 ευρώ τη βδομάδα.

- Και γιατί δέχεσαι;

- Δέχομαι, γιατί προτιμώ να έχω τα 50 ευρώ, παρά να μην έχω τίποτα.

Ένας άλλος Σομαλός, παρών στην κουβέντα, είπε:

- Εγώ δεν δέχτηκα. Δεν είμαι δούλος. I’m black but not slave.

- Τι θέλεις να κάνω; ρώτησα τον πρώτο.

- Μπορείτε να πείτε να μου δίνουν κάτι παραπάνω; Δύο ευρώ την ώρα…

Έκανα τον πολλαπλασιασμό. 15 ώρες επί 2 ευρώ είναι 30 ευρώ τη μέρα, δηλαδή 90 ευρώ τη βδομάδα.

- Δεκαπέντε ώρες τη μέρα δεν είναι πολλές;

- Αντέχω.


 

Διερωτώμαι. Γιατί οι άνθρωποι έχουμε την τάση να είμαστε εκμεταλλευτές; Και γιατί υπάρχουν απελπισμένοι, που δέχονται να δουλεύουν σαν σκλάβοι;

Τι να λέει άραγε ο Σπάρτακος για τους νεόδουλους;
 

 

Αντρούλα Χριστοφίδου Henriques

Πρόεδρος ΜΚΟ Cyprus STOP Trafficking

 

Trials, Human Trafficking Victims and Political Will

Posted by AntonisP on March 9, 2015 at 3:35 PM Comments comments (0)Δίκες, Θύματα Εμπορίας Προσώπων και Πολιτική Βούληση 

Ας αρχίσω από τις δίκες. Σε όσες έχω παρευρεθεί, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων καμπαρετζήδων και των υπαλλήλων τους προσπαθούσαν με κάθε θεμιτό (!) τρόπο να εξευτελίσουν το θύμα, που στεκόταν μπροστά τους, και να το συγχύσουν ζητώντας του λεπτομέρειες. Η φράση «Κι εγώ, κυρία μάρτυς, σας υποβάλλω ότι είστε πόρνη, ότι με τη θέλησή σας βγαίνετε με πελάτες και ότι σας πλήρωσαν για να παραπονεθείτε» ήταν κλασική. Κι ο δικαστής άκουγε χαμογελώντας ουδέτερα και αντικειμενικά! Το αποτέλεσμα της δίκης ήταν πάντα – εκτός από δυο τρεις εξαιρέσεις – η αθώωση του κατηγορουμένου. «Ο κύριος τάδε, άλλως τάδε, ουδέποτε πουλούσε γυναίκες»!


Έχει γίνει από τότε κάποια πρόοδος; Ίσως. Οι δίκες αργούν πάντα ν’ αρχίσουν και αναβάλλονται επανειλημμένως, προς απελπισία των θυμάτων, που περιμένουν να μαρτυρήσουν για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά τώρα δικάζονται από το Κακουργιοδικείο και όχι από το Επαρχιακό.


Είχαμε κάποτε ζητήσει από την Εισαγγελία να δοθεί προτεραιότητα στις δίκες που αφορούν Εμπορία Προσώπων, για να μην ταλαιπωρούνται τα θύματα για χρόνια, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Γνωρίζοντας ότι η καθυστέρηση ευνοεί τους κατηγορούμενους, διερωτόμαστε αν υπάρχει πολιτική βούληση να τιμωρηθούν οι ένοχοι, που θησαυρίζουν πουλώντας ανθρώπους.


Συνεχίζω με τα θύματα. Αφού αναγνωριστούν ως τέτοια από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας και δεχτούν να μείνουν στην Κύπρο ως μάρτυρες Αστυνομίας στο δικαστήριο, τίθενται υπό την προστασία του Γραφείου Ευημερίας. Η υπεύθυνη λειτουργός φροντίζει να τους δοθεί το βοήθημα που δικαιούνται για να επιβιώσουν κατά τη χρονική περίοδο που θα μείνουν στην Κύπρο.


Στην πραγματικότητα, όμως, η υπεύθυνη λειτουργός είναι γνωστή για την αδιαφορία της, αλλά και για την εχθρικότητα που πολλές φορές δείχνει προς τα θύματα. Έχει τύχει να πετάξει θύμα έξω από το γραφείο της! Συχνά-πυκνά κλείνει φακέλους αυθαίρετα κι έτσι το θύμα, που περιμένει για μήνες το περίφημο βοήθημα, δεν το παίρνει ποτέ. Από τον Ιανουάριο η Οργάνωσή μας στεγάζει και τρέφει 8 θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης, τα οποία δικαιούνται χρηματικό βοήθημα και μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει τίποτα απολύτως. Έχουμε παραπονεθεί επανειλημμένως για την εν λόγω λειτουργό, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Γιατί οι ανώτεροι της εν λόγω λειτουργού τη στηρίζουν;


Μήπως η πολιτική βούληση αποσκοπεί στο να απελπιστούν τα θύματα με την αδιαφορία, εκείνων που θα έπρεπε να τα βοηθούν, και να ζητήσουν να φύγουν μια ώρα γρηγορότερα από τον τόπο μας, χωρίς καν να μαρτυρήσουν στο δικαστήριο;


Και τελειώνω με την Αστυνομία. Το 2007, όταν ιδρύθηκε η Οργάνωσή μας, η επικεφαλής του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, Ρίτα Σούπερμαν, είχε 3 συνεργάτες. Σταδιακά ο αριθμός των αστυνομικών, που πλαισίωναν το εν λόγω γραφείο, αυξανόταν. Από τις αρχές του Μάρτη, ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας στελέχωσε το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων με 12 αστυνομικούς. Μάλιστα, αυτό σημαίνει πολιτική βούληση!


Αλλά, αν δεν υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στους τρεις κυριότερους φορείς, Αστυνομία – Γραφείο Ευημερίας – Νομική Υπηρεσία, δεν είναι δυνατόν, όχι να παταχθεί, αλλά ούτε καν να μειωθεί το έγκλημα της Εμπορίας Προσώπων, που εξακολουθεί να ανθεί στον τόπο μας.


Ως επίλογο, επιτρέψτε μου μερικές γραμμές σχετικά με την ποινικοποίηση του πελάτη. Στις 17 του Απρίλη 2014 η Βουλή ψήφισε ένα νόμο, που ποινικοποιεί όποιον αγοράζει σεξουαλικές υπηρεσίες από θύμα σωματεμπορίας, εάν γνωρίζει ότι πρόκειται για θύμα! Η διατύπωση του νόμου - μήπως εσκεμμένα; - ευνοεί μάλλον την αθώωση του πελάτη, παρά την καταδίκη του. Άλλωστε, ποιος δικαστής θα στείλει στη φυλακή επώνυμους συμπολίτες του; Όλοι θα φωνάξουν «Αθώος ο ένοχος»! Και τα κανάλια με τη μέχρι τώρα σιωπή τους, αυτό δεν διαλαλούν;


Κατά την άποψή μας, το ουσιώδες δεν είναι η τιμωρία, αλλά το μήνυμα που στέλνει αυτός ο νόμος στους πολίτες: η Εμπορία Προσώπων είναι έγκλημα που τιμωρείται από το νόμο κάθε πολιτισμένης χώρας και όποιος ευνοεί αυτό το έγκλημα είναι συνένοχος.


Η Οργάνωσή μας φωνάζει από τότε που ιδρύθηκε ότι «Κανένα εμπόριο δεν ευδοκιμεί χωρίς πελατεία». Αν το εμπόριο είναι εγκληματικό, ο πελάτης είναι συνένοχος εγκλήματος. Είναι άραγε πολύ δύσκολο να το καταλάβουμε;
 

Αντρούλα Χριστοφίδου Henriques

Πρόεδρος ΜΚΟ Cyprus STOP Trafficking

 

Déclaration

Posted by AntonisP on March 9, 2015 at 3:30 PM Comments comments (0)Le 17 avril 2014 le parlement chypriote a voté une loi qui pénalise le client qui achète des services sexuels auprès d’une victime de trafficking.


Sera-t-il condamné et puni en conséquence ? Ca, c’est une autre histoire … Malheureusement, la formulation de cette loi rend difficile la condamnation du client par le tribunal. En effet, la loi stipule que « le client sait que la femme achetée est une victime ». Ainsi, le client poura toujours invoquer son ignorance pour clamer son innocence.


Mais, après tout, l’essentiel n’est pas là. Ce qui est important est le message que cette loi envoie à la population: Le client est coupable car il est complice d’un crime exécrable: le trafique d’êtres humains.


Quels sont les clients de ce trafique? Les communs des mortels et des mortels pas si communs que ça : Des avocats, des juges, des médecins, des policiers, des magistrats, des ministres, des députés… Excusez-moi si j’en oublie.


 

Quand j’ai appris que cette loi si longtemps attendue fut enfin votée, j’ai pensé à cette jeune moldave qui m’avait dit un soir « Je déteste le patron du cabaret, mais je déteste encore plus les clients ». Et elle a continué en pleurant : « Il m’avait paru sympa. Alors je lui ai demandé de m’aider à me sauver. Je pleurais. Je lui ai dit que la personne qui m’avait envoyée à Chypre m’avait promis un autre type de travail. Je pleurais: « Je ne suis pas une pute ». Il me jeta sur le lit de l’hôtel en disant: « Moi, j’ai payé ».


 

Je me souviens encore de la pauvre sud-américaine victime d’un viol collectif : Le client avait fêté ainsi son anniversaire avec des copains. La fête finit pour la jeune fille dans une clinique privée. L’hémorragie faillit l’envoyer dans un monde meilleur à l’âge de 20 ans.


 

J’ai eu aussi une pensée pour L. vendue très cher - car elle était vierge - à un vieux. Comme elle avait résisté, le vieux l’a ramenée au cabaret où elle reçu une correction dont je ne veux pas parler.


 

Mais il y a aussi des clients plus humains. Une jeune marocaine est venue à Chypre comme sommelière. Au lieu de cela on l’a enfermée dans un cabaret. Elle a eu de la chance : Elle a rencontré un client qui comprenait un peu l’arabe car il avait travaillé en Lybie. Il l’a achetée et l’a amenée au refuge du père Savas. Il est clair qu’il y a des clients de toutes sortes.


 

Mais tous ceux qui achètent des femmes auprès de ceux qui les vendent sont complices du commerce criminel qui s’appelle «traficking».


 

Statement

Posted by AntonisP on March 4, 2015 at 3:25 PM Comments comments (0)Άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσιΕξ αφορμής του νόμου για την ποινικοποίηση του πελάτη σεξουαλικών υπηρεσιών από θύματα Εμπορίας Προσώπων, θέλω να εκθέσω μερικές σκέψεις, ορμώμενη από εξομολογήσεις θυμάτων.


«I hate my boss, I hate more the clients. Έκλαιγα και παρακαλούσα: Βοήθησέ με να ξεφύγω. Κι αυτός ο κύριος, που φαινόταν συμπαθής και γι’ αυτό τόλμησα να του ζητήσω βοήθεια, με πέταξε πάνω στο κρεβάτι του ξενοδοχείου και μου είπε: Εγώ πλήρωσα». Αυτά μας είπε ένα βράδυ η Νάταλι και ξέσπασε σε κλάματα.


Κι η 19χρονη λατινοαμερικάνα που βρέθηκε στην Κύπρο, αντί – όπως της είχαν υποσχεθεί – στην Ισπανία, κλεισμένη σ’ ένα καμπαρέ των περιχώρων της Λευκωσίας, μετά από 3 μήνες σιωπής – δεν απεύθυνε το λόγο σε κανέναν, ούτε καν σ’ εμένα που τη φιλοξενούσα μαζί με 3 άλλες συμπατριώτισσές της, είπε: «Με πούλησαν σ’ ένα γέρο πολύ ακριβά, γιατί ήμουν παρθένα». Κι επειδή αντιστάθηκε, την πήγε πίσω στο καμπαρέ κι έφαγε το ξύλο της χρονιάς της. Τα υπόλοιπα προτιμώ να μην τα περιγράψω.


Η Λένα μετά από ένα μαζικό βιασμό – ο αξιότιμος γόνος οικογένειας γιόρταζε τα γενέθλιά του – βρέθηκε σε μια ιδιωτική κλινική, γιατί αιμοραγούσε. Μόλις που τη γλίτωσε από το ταξίδι σ’ έναν καλύτερο κόσμο.


«Εμένα με έσωσε ένας πελάτης», μας είπε η Μ. από το Μαρόκο. «Είχε δουλέψει σε αραβικές χώρες κι ήξερε λίγα αραβικά. Με αγόρασε και με πήγε στο Καταφύγιο του πατέρα Σάββα στην Αγία Φύλα».


Η κοινωνία των πελατών είναι πολυποίκιλη, όπως κάθε κοινωνική ομάδα. Δεν ξέρω αν η Δικαιοσύνη της Κυπριακής κοινωνίας θέλει να τιμωρήσει τους πελάτες, εκ των οποίων πολλοί είναι επώνυμα μέλη της και ουδέποτε τους θεώρησε βιαστές ή αν προτιμά το του Ευαγγελίου «Άφες αυτοίς», κύριε Δικαστά, «ου γαρ οίδασι τι ποιούσι». Η τιμωρία, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω, δεν είναι αυτό που απασχολεί πρωτίστως την Οργάνωσή μας. Κύριο μέλημά μας είναι να μην ξανατολμήσει άνθρωπος να πει στο Δικαστήριο «Κύριε Δικαστά, ποιος κανονικός Κύπριος δεν αγοράζει γυναίκες;» και να μην ξαναβρεθεί Δικαστής, που να χαμογελάσει ακούγοντας τέτοιες ανεπαίσχυντες δηλώσεις. Θέλουμε να καταλάβουν όλοι ότι όντες πελάτες ενός τέτοιου απεχθούς εμπορίου είναι συνένοχοι ενός εγκλήματος ενάντια στην ανθρωπότητα, εφόσον κανένα εμπόριο δεν ευδοκιμεί χωρίς πελατεία. 

 

Αντρούλα Χριστοφίδου Henriques

Πρόεδρος ΜΚΟ Cyprus STOP Trafficking

 

Invitation

Posted by AntonisP on March 4, 2015 at 7:05 AM Comments comments (0)ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ - ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ;

Statement

Posted by AntonisP on February 23, 2015 at 6:40 AM Comments comments (0)
Ο... ανήξερος πελάτης και η γυναίκα ντελίβερι
Ακόμα ένα σημείωμα από την Πρόεδρο του Cyprus STOP Trafficking Αντρούλα Χριστοφίδου Henriques, με αφορμή την πρόσφατη ημερίδα της οργάνωσης και την ομιλία της Ελβετίδας Anne Marie von Arx, μέλους του Κοινοβουλίου της Γενεύης, συνδιευθύντριας του Ιδρύματος Au Coeur des Grottes, που είναι καταφύγιο γυναικών θυμάτων σωματεμπορίας.
 

«Πρόσεξα πόση σημασία δίνει η Anne Marie στις μαρτυρίες των θυμάτων, όταν δίνουν κατάθεση στην Αστυνομία, αφού, όπως είπε, τις εμποδίζει να πουν την αλήθεια ο φόβος των σωματεμπόρων και η ντροπή για ό,τι τους συνέβη.


 

»Όσο για τις δίκες, που καθυστερούν, πώς απαιτούμε από μια γυναίκα θύμα, μετά από 3 ή και 4 χρόνια, να σταθεί αντιμέτωπη με τον δικαστή και τους δικηγόρους των διακινητών, που προσπαθούν να την εξευτελίσουν, να την ταπεινώσουν, με λόγια αυτήν τη φορά, και να την κάνουν να υποπέσει σε αντιφάσεις; Κι έτσι ο δικαστής αποφασίζει -τι πιο εύκολο;- ότι το θύμα είναι αναξιόπιστο. Για εμένα, αναξιόπιστη είναι η δικαιοσύνη. Όλα τα γνωστά παιδιά της πιάτσας, που πουλούσαν γυναίκες, αθωώθηκαν (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Πώς τα κατάφεραν; Ένας από τους γνωστούς κλασικούς τρόπους είναι να πλησιάσουν το θύμα, να το πληρώσουν και να το φυγαδεύσουν από την Κύπρο, πριν γίνει η δίκη.


 

»Όλα αυτά είναι γνωστά. Δεν προδίδω μυστικά του κράτους. Το μόνο μυστικό που θα προδώσω, είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική θέληση, για να κτυπηθεί η εμπορία προσώπων. Και μέχρι σήμερα τα θύματα ήταν αλλοδαπές. Σήμερα, όμως, που αρχίζουμε να έχουμε και ντόπιες;


 

Όσο για τους πελάτες, που ποινικοποιήθηκαν και στην Κύπρο, με βάση τον νέο νόμο του 2014, τώρα έγινε παραδεκτό ότι είναι εξίσου ένοχοι με τους διακινητές, εφόσον κανένα εμπόριο δεν ευδοκιμεί χωρίς πελατεία. Ωστόσο, αν ο νόμος ήταν ξεκάθαρος ότι απαγορεύεται η αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών, ο πελάτης θα ήταν ξεκάθαρα ένοχος. Έτσι, όμως, που είναι ο νόμος, μπάζει νερά. “Όποιος εύλογα δύναται να υποθέσει ότι η εργασία που χρησιμοποιεί ή οι οποιεσδήποτε υπηρεσίες θύματος αποτελούν αντικείμενο των αδικημάτων που προβλέπονται, είναι ένοχος αδικήματος…”.


 

»Εγώ, αν ήμουν πελάτης, θα έλεγα πως δεν ήξερα, γιατί είμαι βλαξ! Και θα μου έλεγαν και μπράβο γιατί έχω το γνώθι σαυτόν. Αλλά υπάρχει κι άλλο ερώτημα. Θα ξεχωρίσουμε τους πελάτες σε επώνυμους και πληβείους; Σε μια δίκη το 2010, εναντίον ενός πολύ γνωστού καμπαρετζή, ένα από τα θύματα, μάρτυρας κατηγορίας, κατάφερε να μας δείξει το σπίτι ενός πελάτη, όπου την έκαναν ντελίβερι. Κι όταν ήρθε ο κύριος αυτός στο δικαστήριο, ξέρετε τι είπε; “


 

Κύριε Δικαστά, ποιος κανονικός Κύπριος δεν αγοράζει γυναίκες; Ναι, είμαι από τους τακτικούς πελάτες του εν λόγω καμπαρέ. Αλλά αυτήν την κοπέλα, δεν τη γνωρίζω”. Κι ο δικαστής δεν αναρωτήθηκε καν, πώς αυτή η κοπέλα γνώριζε και τον πελάτη και το σπίτι του! Ποιο το αποτέλεσμα της δίκης; Στοιχηματίζετε ότι ο κατηγορούμενος αθωώθηκε; Κερδίσατε. Κάποιος έχασε, όμως. Μήπως η αξιοπρέπεια της Δικαιοσύνης;».
source: Μάριος Δημητρίου, ΣημερινήRss_feed